Weetjes over Champagne - Ruilkring Eureka - Overijse

Volgende ruildag zaterdag 8 oktober 2022 van 9 tot 13 uurAllen van harte welkom.
Ga naar de inhoud
Hoe perfect Champagne serveren?

Champagnecapsules verzamelen is voor ons een aangename bezigheid. Om aan het nodige ruilmateriaal te geraken moeten we echter regelmatig eens een flesje van deze godendrank kraken en dat is al evenzeer een aangename bezigheid. Maar hoe zijn de bubbeltjes op hun best? Daarom hierna wat info om de champagne op de best mogelijke manier te serveren.

1) De perfecte koeling:
Champagne ijskoud serveren is uit den boze: dat maskeert de aromas. Drink je hem te warm dan wordt ie snel log en minder levendig. De ideale serveertemperatuur ligt tussen 8 en 10 °C. Wanneer je vrienden ontvangt leg je de fles ruim van tevoren in de koelkast (4 uur) zodat, wanneer je ze moet serveren, de champagne lekker koel is. Eenmaal geopend en bij kamertemperatuur, warmt de wijn per 10 à 15 minuten ongeveer één graad op. Je kan een geopende fles dus best in een ijsemmer bewaren.
Indien de fles toch niet tijdig in de koelkast beland is, zet je ze best in een ijsemmer gevuld met ijs en zo koud mogelijk water (1/3e ijs en 2/3e water). Wanneer je de fles dan regelmatig een flinke draai geeft (niet schudden) is de champagne na ongeveer 1/2 uur perfect gekoeld.
2) De perfecte glazen:
Vroeger werd champagne nogal eens geserveerd in zogenaamde "champagnecoupes". Deze glazen die - volgens de verhaaltjes - gemodelleerd werden naar de vorm van de borsten van de minares van Lodewijk XV - Madame de Pompadour - zijn zeker niet geschikt voor het serveren van champagne. In deze glazen verdwijnen de bubbeltjes als sneeuw voor de zon.
In fluitglazen of "flûtes" blijven de bubbeltjes veel langer in het glas omdat het contact met de lucht miniem is. Momenteel ziet men veel de "tulpglazen". Die zijn onderaan breder en helpen er zo voor de champagne te laten ademen.
Champagneglazen mogen ook nooit in een vaatwasser gezet worden, omdat daardoor een beschermend, glanzend laagje op het glas komt die er voor zorgt dat er geen bubbeltjes gevormd worden. Bubbeltjes ontstaan namelijk op kleine onzuiverheden. Het best spoel je ze dus in heet water om ze daarn droog te wrijven met een afdroogdoek. De echte champieterglazen hebben ook binnenin onderaan een klein "bobbeltje" waardoor extra bubbels gevormd worden.
3) Perfect serveren:
Bij het openen van een champagnefles dient men vooreerst het verpakkingsmateriaal om de hals en de kurk deels te verwijderen. Het blootleggen van de kurk en muselet is voldoende. Daarna moet de muselet (het ijzeren draadje dat er voor zorgt dat de kurk op zijn plaats blijft) vakkundig verwijderd worden. Zorg er bij het losmaken van de muselet voor dat de kurk niet "ongecontroleerd" kan ontsnappen en dat je de kurk nooit in de richting van één van de gasten houdt. Bij een ongecontroleerd onstnapping ontwikkelt zo'n kurk een snelheid van meer dan 40 km/u en zou dus wel eens je gasten kunnen verwonden, waardoor het feestje meteen afgelopen is.
Een champagnekurk moet met een "licht zuchtje" verwijderd worden. Laat de kurk dus nooit knallen. Dit is misschien wel leuk en doet je gasten blij opkijken, maar is zeker niet aangewezen. Het zal een echte kenner met afgrijzen vervullen want hierdoor ontsnapt meteen veel koolzuur (nodig voor de bubbeltjes) en meestal schuimt de champagne dan reeds overvloedig de fles uit: zonde voor het verlies van zo veel goddelijke drank. Hou de kurk dus goed vast (met het champagnedoek) en draai aan de fles die je in een hoek van ± 45° houdt. Wanneer je voelt dat de kurk loskomt moet je hem stilletjes begeleiden uit de fles en mag je uiteindelijk slechts een licht zuchtje (le soupir amoureux) horen.
Serveer onmiddellijk. Gebruik eventueel een handddoek of champagnedoek om te voorkomen dat je met je hand de champagne opwarmt en om eventuele waterdruppels uit de ijsemmer op te vangen. De champagne kan het beste geschonken worden wanneer het glas schuin wordt gehouden zodat de champagne zachtjes tegen de zijkant van het glas kan vloeien. Op die manier gaat er zo min mogelijk koolzuur verloren. Tijdens het schenken mag de champagnefles het glas niet raken!
Doe de glazen niet te vol (3/4 van het glas is ideaal), maar vul regelmatig bij. Zo blijven de bubbeltjes in de fles en kan je de champagne in de ijsemmer lekker koel houden.
4) Leeggeschonken champagneflessen:
Zelfs voor lege champagneflessen bestaan officiële gebruiken. In tegenstelling tot wat vaak gedaan wordt met wijnflessen, worden champagneflessen zeker niet ondersteboven in de ijsemmer geplaatst. In plaats daarvan wordt het champagnedoek over de koeler gespreid waarop de lege champagnefles horizontaal en met het etiket naar boven wordt geplaatst.

En nu... genieten maar! Enjoy! Maar vergeet nooit: de capsules horen niet in de vuilbak maar dienen zorgvuldig bewaard. Je kan er de champagnecapsuleverzamelaars een enorm plezier mee doen.

( 0478/88 67 97  
* info@eureka-ruilkring.be  
 Laatste aanpassing 12/09/2022  
 Created by Eureka-ruilkring  
Terug naar de inhoud