KRD - Ruilkring Eureka - Overijse

Volgende ruildag zaterdag 8 oktober 2022 van 9 tot 13 uurAllen van harte welkom.
Ga naar de inhoud
Info over koffieroomdekseltjes:
Een beetje geschiedenis.
Het gebruik om koffieroom in kleine portieverpakkingen op de markt te brengen is eigenlijk gedurende de jaren 60 naar bij ons overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar werd reeds vroeger (in de jaren 50) geëxperimenteerd met dit procédé. Er bestond in die tijd nog geen echte verplichting om een vervaldatum op producten te vermelden. Een deel van de bevolking was toen trouwens nog min of meer analfabeet, en die kleine cijfertjes en/of lettertjes zouden dus hun doel voorbijschieten. Daarom werd gekozen voor een visueel en makkelijker procédé: regelmatig werden nieuwe afbeeldingen op de bovenzijde van de dekseltjes gedrukt. Zo kon men toch ongeveer de gebruikslimiet van het melkpotje vaststellen. Het krdeetje was geboren! Klein eigenaardigheidje: de eerste melkcupjes waren driehoekig van vorm.
Samen met het verschijnen van de krdeetjes op de markt, ontstonden ook de verzamelaarskringen. Begin jaren 70 werd door de "fans" structuur gebracht in de verzameling en werden ook de eerste ruilbeurzen ingericht. Vooral in Zwitserland waar telkens reeksen van 30 verschillende afbeeldingen rond eenzelfde thema verschenen werd het verzamelen van krdeetjes een echte rage. Daar verscheen ook in 1995 de eerste cataloog van Zwitserse KRD.

Hoe worden krdeetjes verzameld?
De krdeetjes worden vooreerst verwijderd van het potje. Daarna goed gladgestreken en opgeborgen in een mapje. Wij gebruiken hiervoor meestal de doorschijnende plastic mapjes, die eigenlijk gemaakt zijn voor het opbergen van dia's (met 20 vakjes). In gespecialiseerde winkels zijn ook opbergmapjes beschikbaar met een zwarte tussenlaag en doorschijnende opbergvakjes aan beide zijden zodat er 40 vakjes per mapje beschikbaar zijn. In Zwitserland zijn in krd-winkels ook grote opbergmappen beschikbaar waar tot 60 krdeetjes kunnen in gerangschikt worden. De krdeetjes worden gerangschikt volgens land van herkomst. Men kan de nummering van de katalogen volgen (meestal van toepassing voor de Zwitserse krdeetjes) en men kan alfabetisch (volgens naam v/d producent) rangschikken.

Hoe worden krdeetjes verwijderd van het potje?
Men moet vooreerst onderscheid maken tussen de metalen cupjes (bvb. Nutroma) en de plastic-cupjes. Bij de plastic cupjes wordt eerst het bovendeel (met het dekseltje) juist onder de rand met een scherp mesje losgesneden van het potje en ontdaan van alle melkresten. In een glazen bokaaltje (confituur) legt men eerst een laag gewone watten (uit het apothekers-kastje) en overgiet deze met "wasbenzine" (te koop bij drogist of doe-het-zelf-zaak). Daar bovenop legt men de afgesneden krdeetjes. Ze moeten dus niet in contact komen met de wasbenzine. Het bokaaltje goed afsluiten en na één à twee dagen is het krdeetje losgekomen van het overgebleven plastic randje. Het krdeetje goed glad maken en opbergen in de verzamelmap. PAS OP : wasbenzine is een zeer brandbaar product en ook de dampen kunnen bij hoge concentratie tot ontploffing komen. Het is dus aangeraden deze handelingen uit te voeren in een goed geventileerde ruimte en zeker ver verwijderd van vuur.
De metalen cupjes vergen iets meer handigheid, maar na wat oefenen lukt het ook hier wonderwel. Men snijdt eerst de onderkant van het cupje open en scheurt dan het metaal van de zijkant langzaam open terwijl men met de duim tegen de onderkant van het krdeetje duwt. De eventueel achtergebleven ronde rand kan ook makkelijk verwijderd worden door eerst achter het lipje een kleine opening te maken.

Katalogen
Er bestaan verschillende catalogi, waarin de krdeetjes gerangschikt staan volgens land van herkomst.
Vooreerst zijn er de catalogen met Zwitserse krdeetjes: de zogenaamde Käppeli-catalogen. Hier is men reeds aan boekdeel 7. Vanaf 2008 is men overgeschakeld op een systeem van jaarlijkse vervangbladen en verschenen ondertussen reeds 8 aanvullingen (2008, 2009, 2010,2011, 2012, 2013, 2014 en 2015).
Er bestaat ook een Europa-cataloog (uit 1999) met een aantal aanvullingen, waarin alle krdeetjes van de Europese landen (behalve Zwitserland) zijn gerangschikt.
Verder bestaat er een cataloog met Japanse krdeetjes (met aanvulling) en een cataloog met krdeetjes uit diverse landen wereldwijd.
( 0478/88 67 97  
* info@eureka-ruilkring.be  
 Laatste aanpassing 12/09/2022  
 Created by Eureka-ruilkring  
Terug naar de inhoud